Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият опит за дисциплиниране на общинските чиновници е отпреди 115 години

Първият в следосвобожденска България опит за затягане трудовата дисциплина на общинските чиновници е направен преди 115 години в Търново. Тогава кметът на града Кръстьо Станчев въвежда присъствена книга за служителите.

Във всяко едно отделение при общинското самоуправление да има по една прошнорувана и подпечатана присъствена книга с имената на всички чиновници и служащи без изключение, гласи кметската заповед от ноември 1899 година. Градоначалникът разпорежда всеки да се подписва саморъчно в книгата. И още: "Десет минути след определените часове за работене, сутрин и после пладне, тия присъствени книги да се поднасят на надлежните началници на отделенията, които да  заверяват с подписа си приствующите и неприсътвующите" чиновници. 

Наредено е на всеки 15 дни началниците  да рапортуват на кмета за резултатите, за да се вземат мерки за тези,които са отсъствали без причина. В заповедта пише, че никой не може да отиде по частна работа в присъствените часове, ако неговият началник не е дал писмено разрешение.

Няма документални свидетелства какъв е бил резултатът от тази кметска заповед.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!