Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова: Включването на чипровските килими в списъка на ЮНЕСКО е голям успех

Снимка: БТА

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Двамата са обсъдили възможностите за участие на страната ни в проекти на организацията за опазване и популяризиране на световното културно-историческо наследство.
Ирина Бокова посочи, че включването на чипровските килими в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство е голям успех:
Аз съм много доволна, че успяваме да активизираме, успяваме да направим нещо добро за България. Включването на чипровските килими в списъка на нематериално наследство е голям успех, голяма радост за всички нас. Аз съм, освен това тук, и по-късно през деня да връча сертификата на г-жа Йорданка Фандъкова за включването на София в една друга голяма мрежа на ЮНЕСКО - на творческите градове. "София- град на киното" - това е признание за всичко, което е направено и за филмовата индустрия и филмовата индустрия и култура в най-общ план за създаване на една уютна, градска среда, а също така и за стимулиране на икономически растеж, на туризма.
Рашидов на свой ред отбеляза:
Благодарни сме, че едно по едно в листата на ЮНЕСКО влизат български обекти. До тази година се надяваме и Перперикон да приключи, и това също да стане един претендент за там, един изключителен обект. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!