Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ан Идалго: Центърът на Париж - полупешеходна зона, а дизеловите коли да бъдат забранени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центърът на Париж да се превърне в полупешеходна зона, а дизеловите коли да бъдат забранени - това предлага кметът на Париж г-жа Ан Идалго в проекта си за чистотата на френската столица. 60/100 от парижаните вече не ползват коли, твърди тя.

До края на 2020 г. дизеловите автомобили да изчезнат от Париж - това иска кметицата на френската столица Ан Идалго. Тя представи в интервю за вестник "Журнал дьо Диманш" амбициозен план против замърсяването на града. 
Според проекта централните парижки райони трябва да се превърнат в полупешеходни зони, достъпни само за коли на "Спешна помощ", автобуси, таксита и доставчици. Любимите на туристите булеварди "Шанз Елизе" и "Риволи" да бъдат разрешени единствено за автомобили с най-ниски емисии на вредни газове. За чистите коли се предвиждат специални пътни ивици, а за велосипедите - нови алеи, за които кметството няма да жали средства. Максималната скорост в Париж да падне до 30 км/ч, предлага госпожа Идалго.
Общинският съвет на Париж трябва да започне дебатите за проекта на 9 февруари догодина. Отсега обаче е ясно, че амбициозният кметски план ще срещне много съпротива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!