Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният френски заложник, отвлечен в Мали, се завърна в Париж

Серж Лазаревич
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Освободеният последен френски заложник, който бе отвлечен в Мали, се завърна в Париж. След повече от три години в плен на "Ал Кайда в Ислямския Магреб" Серж Лазаревич стъпи на френска земя. На военното летище край Париж той бе посрещнат с аплодисменти и приветстван от президента Франсоа Оланд.
По света няма повече френски заложници, заяви държавният глава, като подчерта, че освобождаването на френските граждани му е било приоритетна цел. Оланд почете онези французи, които загубиха живота си в ръцете на терористите. Сред тях беше Филип Вердон, отвлечен заедно с Лазаревич и убит през 2013 година.
Искам да отправя ясно послание до всички наши сънародници, които се намират в рискови зони: не ходете там, където може да бъдете отвлечени!, призова Франсоа Оланд.

Преди няколко седмици френското външно министерство отправи същото предупреждение и определи около 30 страни като опасни.
Животът е хубав, каза Серж Лазаревич и благодари на Франция за своето освобождение, за чиито обстоятелства френските власти не говорят много.

Седемнайсет френски заложници по света бяха освободени през последните години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!