Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троянските занаятчии отбелязват деня на Свети Спиридон с водосвет и изложби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По повод Деня на Свети Спиридон покровителя на занаятите, Музеят на занаятите в Троян и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти организират шествие до църквата "Света Параскева", където ще бъде отслужен водосвет за здравето на занаятчиите. В Музея ще бъде открита и занаятчийска изложба, а в Националното изложение на художествените занаяти в село Орешак изложба дърворезба. 

Празничното шествие ще тръгне в 15 часа от Музея на занаятите и ще се води от местен духов оркестър. Час по-късно започва церемонията по връчване на "тестир" майсторско свидетелство на новоприети майстори. Предвидени са и демонстрации на ученици на троянски майстори по дърворезба и иконопис. По случай празника ще бъде открита изложба с авторски творби на занаятчии от троянския край. Музеят ще представи презентация за светците покровители на занаятите, както и интернет платформата "Добавена реалност", чрез която посетителите могат да видят визуализирани част от технологичните процеси в занаятчийството.

Организаторите са подготвили традиционния зияфет празнична трапеза, а гостите ще могат да опитат постни сърми и баница с праз. Специализиран щанд ще предлага занаятчийски произведения, а събраните средства ще бъдат предоставени на благотворителен фонд за лечение на болни деца от Община Троян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Занаятчиите от "Етъра" празнуват в деня на Свети Спиридон

Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон, смятан за закрилник и патрон на занаятчиите. На този ден празнуват майсторите от Етнографския комплекс "Етъра" край Габрово.  По традиция в деня на Свети Спиридон майсторите от Етнографския..

публикувано на 12.12.14 в 08:41

Православната църква почита Свети Спиридон Чудотворец – покровител на занаятчиите

Днес православната църква почита Свети Спиридон Чудотворец, който се смята за покровител на занаятчиите, сред които са и обущарите.  Няколко са ателиетата за ремонт на обувки във Враца, но все повече хора търсят услугите на обущарите. Човек, без когото..

публикувано на 12.12.14 в 08:23