Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири години затвор за френски кмет заради смъртта на 29 души в наводненията от 2010-а

Френски кмет беше осъден на четири години затвор заради смъртта на 29 души в наводненията, предизвикани от урагана "Синтия" през 2010-а година. Кметът и екипът му са обвинени за бездействие срещу бедствието и за застрояването на рисковата зона.

Присъда беше произнесена за Рене Маратие - бившия кмет на Фот сюр Мер. Френският град на брега на Атлантическия океан беше залят от наводнение, причинено от урагана "Синтия". Тогава 29 души, предимно малки деца и възрастни хора, се удавиха в домовете си.

В обвинителния акт от 130 страници съдът заявява, че последиците от бедствието се дължат изцяло на небрежната общинска политика в рисковата зона. Заедно с кмета е осъдена и негова заместничка, отговаряла за градоустройството, която е издавала разрешения за строителство на ниски едноетажни къщи в района, застрашен от наводнения. Според съда смъртта на деветима души е пряка последица от застрояването. Кметът е обвинен, че не е предприел никакви мерки за предпазване от бедствието и не е издал никаква специална наредба в деня на урагана.

Това е най-тежката присъда за френски кмет досега, тя надвишава първоначално исканата от прокуратурата.

Адвокатите на Рене Маратие смятат да обжалват съдебното решение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!