Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха под карантина площи в Барутин

Над 10 декара площи засегнати от рак по картофите в землището на доспатското село Барутин са поставени под карантина за срок от 10 г.
Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков в тези площи се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсади и посадъчен материал. 
Ниви с разпространение на рак по картофите са установени в пет местности в района на Барутин. В земите, поставени под карантина ще бъде ограничено преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника. 

Определени са около 200 дка буферни зони в землището, в които ще се допуска засаждане на картофи, но само от устойчив на заразата сорт. Картофите от тазгодишната реколта, произведени в нивите под карантина, не могат да се използват за посадъчен материал, нито да напускат пределите на Барутин, се посочва в заповедта. 

От Областната дирекция по безопасност на храните продължават изследванията на проби от ниви в района на Барутин. 
Първите случаи на рак по картофите в област Смолян бяха открити през 2011 г. в села в община Смолян, след което заразените ниви бяха подложени на карантина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кризисният щаб призова мерките на РЗИ да се спазват и утре

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Кризисния щаб във връзка с пожара на сметището край Цалапица, което се запали снощи. Гасенето продължава и тази сутрин с тежка техника, която зарива с пръст тлеещото огнище, разположено на повече от 10 декара площ. От сутринта Пловдив е обгазен, като нивото на фини прахови частици..

публикувано на 02.08.24 в 11:17

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 10:23

Продължава гасенето на сметището край Цалапица

Продължава гасенето на пожара на сметището край Цалапица, което се запали във вчерашния следобед.  Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22 часа снощи периметърът на огъня бе ограничен с помощта на булдозери.  На място е събрана тежка техника, която да започне „запръстяване“ на терена, съобщи..

обновено на 02.08.24 в 10:23

Полицията със сериозни мерки за мача "Локомотив" - "Левски"

Полицията ще осигури спокойното протичане на футболната среща на стадион „Локомотив“ тази вечер. В ход са комплекс от мерки за охрана на обществения ред, контрол и организация на движението в града във връзка с предстоящата футболна среща на стадион „Локомотив” между отборите на ПФК „Локомотив” и ПФК „Левски”, която започва в 21.15 ч. В..

обновено на 02.08.24 в 10:23

Слабо земетресение е регистрирано край Асеновград

Земетресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети. 

публикувано на 02.08.24 в 09:18