Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ловеч ще разработи стратегия за разрешаването на проблема с безстопанствените кучета

Снимка: Пламен Христов

Община Ловеч ще разработи стратегия за разрешаването на проблема с нарастващия брой безстопанствени кучета. От началото на тази година на територията на общината са заловени 425, а декларираните са едва около 750.

Основните причини за увеличаването на безстопанствените кучета в Ловеч са бързото темпо на размножаване и липсата на контрол по селата са, съобщи управителят на Общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета д-р Ивайло Станков:

Куче, което няма ушна марка ние сме длъжни да го заловим, да го кастрираме, да го обезпаразитим и да го ваксинираме само срещу заболяването бяс и да го пуснем на мястото, където сме го заловили. Борбата срещу безстопанствените кучета се води чрез масова и шокова кастрация.

Д-р Станков допълни, че кметовете са задължени заедно с кварталните по селата да следят дали кучетата там са регистрирани и чипирани.

Според кмета на Ловеч Минчо Казанджиев за решаването на проблема са необходими промени в нормативната уредба както на общините, така и на централно ниво:

Едно населено място само, като и една община сама не могат да се справят с този проблем, ако съседите около тях не го решават по същия начин. Това е проблем на цялата държава, не е само наш проблем. И аз не виждам като решение как може да стане, и никой кмет, колега, не го вижда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!