Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешко има 35 места, където се съхраняват излезли от употреба пестициди

пестициди
Снимка: Венелина Попова

Областният управител на Ловеч Мадлена Бояджиева е назначила комисия, която е извършила проверка на складовете, в които се съхраняват излезли от употреба пестициди. На територията на областта има 35 такива обекта, като най-много са в община Ловеч. Проблемът съществува от над 25 години, но решение все още не е намерено, допълни Бояджиева. Най-големият склад с опасни пестициди се намира в Луковидското село Карлуково:

Големият проблем при него е, че той е в "Натура 2000" и се намира в един карстов район, който го прави опасен. В най-лошо състояние са складовете в Гозница, Радовене, Владиня, Слатина и Славяново. Тези складове са обикновено от площадки на стари ТКЗС-та и са собственост на различни кооперации. Част от тези кооперации са в ликвидация. Повечето от складовете са общинска собственост. Има и такива с неизяснена собственост.

Назначената комисия е проверила всички складове и след като уточни състоянието им, на общините ще бъдат издадени указания за обезопасяване на обектите с огради и поставяне на предупредителни табели, че там се съхраняват опасни вещества, допълни Бояджиева. Ще бъдат разработени и аварийни планове за действия по защита на населението и околната среда при възникване на критични ситуации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!