Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН: Икономическият ръст през следваща година - стабилен, но много нисък

Снимка: БГНЕС

Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките представя днес доклад за бюджет 2015 на държавата. 

В аванс отговорите на въпросите ще се подобри ли бизнес климата у нас, ще се вдигнат ли цените и ръст или намаление на безработицатата ни очаква, търсим от директора на Института проф. д-р Митко Димитров.

Р.П.: Бюджет 2015 общо взето търпи критики в общественото пространство. Наричат го бюджет на статуквото, нереформаторски, консервативен, пица в кутия с двойно дъно. Вашият коментар?

М.Д.: Положителен е фактът, че този бюджет успя или Министерството на финансите, респективно правителството, успяха да върнат бюджетния дефицит в 3-процентовата граница, т. е. това е сигнал за бизнеса и в България, и извън България, за потенциални инвеститори, че свръх дефицита от миналата година е било нещо случайно, т. е. страната продължава да бъде стабилна и  това за мене е много важен сигнал и наистина заслужава да се отбележи. Понеже има различни оценки на значението на бюджета, аз искам пак да повторя – значи, това е сигнал за бизнеса, това е сигнал за средата за правене на бизнес в България, това не е отчет пред Брюксел, т. е. някой път се представя като ученици трябва да се отчетат пред учителката си, да не ги накаже и т. н. Не е това проблемът. Проблемът е за сигнала, който даваме на бизнеса в България и в света.

Р. П.: Т. е. очаква ли се в този случай подобряване на бизнес климата в страната, което пък би трябвало да доведе до увеличение на инвестициите?

М. Д.: Това е положителен сигнал по този пункт иначе неблагоприятните процеси, тенденции в  средата си остават. Няма да бъде основателно да очакваме някакъв много голям растеж. Растежът, както знаете, е в рамките на 1 %, т. е. почти незабележим и в този смисъл той не е достатъчен, за да окаже влияние върху доходите – нещо, което да се почувства върху заетостта, върху доходите. В този смисъл следващата година пак ще бъде подобна на сегашната по отношение на растежа.

Р. П.: Т. е. икономически ръст прогнозирате около 3 %, така ли?

М. Д.: Не, не, много по-малко.  Аз казах, че е ако над 3 %, над 3 – 4 % така се приема общо взето като нещо, което  е сигурно, че едва тогава това ще се отрази върху доходите на хората и върху заетостта, т. е. процент под 3 – 4 % хората няма да могат да го почувстват като реално положително развитие.

Р. П.: Т. е. икономическият ръст ще е нисък и нестабилен, с една дума, или?

М. Д.: За съжаление той е стабилен, но е много ниско равнището...

............

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12