Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма единодушие в управляващата коалиция относно пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа, предложена от ГЕРБ и синдикатите, срещна сериозна съпротива от коалиционните партньори по време на срещата им в парламента. По въпроса за промяната на пенсионното законодателство не се е стигнало до съгласие, обяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

По въпроса за промяната на пенсионното законодателство не се е стигнало до съгласие, обяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Беше труден разговор без резултат. Дай Боже, да има още разговори - това е разумното. Не смятам, честно казано, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента. Аз исках да чуя аргумент защо е толкова спешно, за да стане по този начин. Не получих задоволителен отговор. 

От своя страна Найден Зеленогорски от блока припомни на колегите си от ГЕРБ, че са в коалиция.

Отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща с коалиционните партньори:

Отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя. Мандатоносителят е ГЕРБ. Партии с по 4-5% могат да подкрепят, могат и да не подкрепят. Това, което наложи бързи решения, е нашата убеденост, че неща, по-които ние имаме решения и сме го извървели като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъде отлагано. Никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ, да носят отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност. 

Окончателна позиция на АБВ по промените в пенсионната система ще има утре след заседанието на Националния съвет, обяви депутатът Росица Янакиева:

Очакваме утре до обяд една обща картина с конкретни числа за всички фондове, за това каква доходност има всеки един от фондовете, какви евентуални рискове би могло да има, още повече че нищо не налага подобно бързане в настоящия момент.

Красимир Каракачанов заяви, че групата на ПФ е разделена по казуса.

Част от колегите са "за" предложението, друга част са "против". Днес проведохме срещи с представителите на частните пенсионни фондове, преди това - с КТ "Подкрепа". От двете срещи чухме две различни мнения, отново. Което означава, че буквално може би утре групата ще трябва да дискутира по този въпрос допълнително. 

Междувременно ПГ на ПФ разпространи позиция, че е необходим широк обществен дебат по пенсионната реформа и ясни икономически разчети и още,че всяко прибързано решение може да има негативни последици.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни идеята на управляващите.

Който си мисли, че ще получава една и съща пенсия от НОИ и една допълнителна от пенсионните фондове, разсъждава погрешно. За да получава някой допълнителна пенсия от пенсионен фонд, очакваната му пенсия от НОИ се намалява с 28%. Така че хората правят избор в рамките на тази хипотеза. 

Решението за промяна на модела в пенсионната система ще разруши досегашният механизъм на работа, коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

Решението, което се обсъжда, е прибързано и без всякакви мотиви, финансови обосновки и така нататък. Премахва се възможността на хората, макар и в благовидния предлог, че те ще избират да получават допълнителна пенсия. При тези средства, които са  натрупали досега осигурените лица, родени след 1959-а година, които са 7 милиарда, да се влеят в бюджета на НОИ, без те да могат директно да ги ползват в своя полза, тъй като това са средства в техните лични сметки.

Подобно мнение изрази и председателят на асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!