Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЦ няма да подкрепи промените в пенсионния модел

Николай Бареков и Светлин Танчев
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на Българския демократичен център обяви, че няма да подкрепи предложението на финансовия министър за промяна в пенсионния модел и Кодекса за социалното осигуряване. 
След среща с работодателите председателят на групата Светлин Танчев обясни.
В 99-ата минута се предлага едно решение, което не е комплексно и за пореден път се действа абсолютно на парче как да се запуши една дупка, да се намерят и да се прехвърлят едни пари, но това не е устойчиво решение. Затова ние няма как да подкрепим едно такова решение, което дори не е крачка в правилната посока на пенсионната реформа.
Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков призова предложението да бъде отхвърлено от пленарната зала и се закани да сезира евроинституции.
Ако това нещо се случи, ще сезирам председателя на Европейската комисия, господин Юнкер, за нарушаване на пазарните правила в България.
От името на работодателите председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев определи предложението като антиреформа.
За да се замести реформата временно с едни средства, които ще бъдат източени от частните пенсионни фондове. Тази промяна се прави в 12 без 5, без обществен дебат, без публични дискусии, без експертиза, без оценка на въздействие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!