Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прие консолидирания бюджет на ДОО за 2015-а

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване за 2015-а г. Бюджетното салдо е с излишък от 3,9 милиона лева, като изцяло ще се използва за погасявания на дългосрочни заеми от банки и финансови институции от чужбина. Най-голям относителен дял в приходите са осигурителните вноски. Разходите за пенсии за сметка на държавното обществено осигуряване ще са 8 милиарда и 10 милиона лева, а тези за сметка на държавния бюджет близо 340 млн лева. Разходите за социални помощи и обезщетения са малко над 1 милиард лева.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни предложението си за минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.

Години наред земеделските производители се осигуряват на 240 лева, но те най-малко получават минималната пенсия, което означава, че разликата, която те получават, в повече е за сметки на всички други осигуряващи се лица. Тъй като прекалено дълго време се задържаше този минимален осигурителен праг за тях на 240 лева, сега скокът наистина е много голям и драстичен и смятам, че след като ние сме виновни за това толкова време този въпрос да не се решава, сега трябва да направим решението му поне на две стъпки. Затова предлагам тази година 300 лева, а следващата година да отиде на такъв размер, който да осигурява поне минималната работна заплата. Тези хора ще я взимат и пак ще бъдат недоволни от нейния размер, защото сами разбирате, че 154 лева не е никаква пенсия, коментира Стоянова.

По предложение на ГЕРБ заседанието на парламента беше удължено до 20 часа. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им

950 земеделски производители от област Види н имат право да избират реда за облагане на доходите от дейността през следващата година. Това съобщи Милена Борисова , главен експерт в отдел "Анализи и планиране" в Териториална дирекция на Национална..

публикувано на 18.12.14 в 11:54

Земеделци: Българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара

През 2015-а година българските плодове и зеленчуци ще изчезнат от пазара. За това алармират 11 неправителствени организации в сектор "Овощарство и зеленчукопроизводство", които обединяват над 200 хиляди малки стопанства у нас. Причината е предвидено..

публикувано на 15.12.14 в 16:13