Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поляците избраха държавния пред частните пенсионни фондове

Поглед към пенсионната реформа у нас през призмата на полския опит. Припомням, че освен в България, Световната банка експериментира с подобен модел на пенсионна система в Полша, Унгария и Чехия. 

В тези страни системата обаче беше реформирана, това се случва сега и в България. Какъв модел избра Полша ще научите от интервюто с Боян Станиславски, кореспондент на БНР във Варшава. Според него повечето поляци предпочитат държавния пред частните пенсионни фондове, заради сигурността.

Радио Пловдив: В Полша вече влезе в сила нова пенсионна реформа – какъв опит е събрала досега Полша и имаше ли такива горещи дебати както тук и протести разбира се, защото и тук започнаха протестите, дали ще продължат – това ще проследим?

Боян Станиславски: Да, дебати имаше. Само искам да допълня, че историята на полската пенсионна реформа не започна миналата година, а фактически започва на 1 януари 1999 г., точно тогава бяха въведени частните пенсионни  фондове и тогава се образува една структура, която в края на краищата след 15 г. се оказа една доста специфична схема, да не използвам друга дума, за източване на държавни пари.

Чуйте интервюто с Боян Станиславски в звуковия файл.

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06