Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Мъглиж

| обновено на 20.12.14 в 11:43

Кметът на община Мъглиж Господин Господинов обяви ден на траур, заради вчерашната експлозия в цеха за пиротехнически изделия на фирмата „Балиста“, при която загина 45-годишен работник.

Няма промяна в състоянието и на двете жени, които пострадаха при взрива. Това съобщиха за "Хоризонт" от институт за спешна помощ "Пирогов", където са настанени пострадалите. Вчера следобед двете жени бяха транспортирани в Клиниката по изгаряния на "Пирогов", като едната от пациентките е със 79 процента изгаряния, а другата - с 30 процента. И двете са вдишали опасни токсични газове и са с реална опасност за живота.

Кметът Господин Господинов каза за "Хоризонт":

Хора от общината не работят в цеха на Ганчо Ганев - собственик на фирмите „Балиста“ и „Вертекс“, които произвеждат пиротехническите изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. Това е единственият начин, по който можем да изразим съпричастност към семействата на загиналия и на ранените работници.

Екип от Националната следствена служба ще влезе на мястото на инцидента, за да започне разследването. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който дойде вчера на мястото на произшествието, заяви, че ще се проверят и всички разрешителни на фирмата, както и действията на контролните органи от МВР. На този етап няма кой да отговори защо при комплексната проверка на фирмата през октомври е участвала и Държавната агенция за национална сигурност.

На площадката на „Балиста“, където избухна взрива, се виждали нови строителни дейности, твърди заместник-областният управител на Стара Загора Маноил Манев, които, според собственика на фирмата Ганчо Ганев, били в резултат на спечелено европейско финансиране.

Образуваното досъдебно производство за взрива е срещу неизвестен извършител. Разследването по преценка на окръжния прокурор в Стара Загора Дичо Атанасов ще се води от екип следователи при Националната следствена служба в София. Огледът на местопроизшествието е започнал след изтичане на технологичното време, през което са можели да възникнат вторични взривове. Предстоят разпити на свидетели и назначаването на множество експертизи. Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че най-вероятно става дума за грешка в технологичния процес. На Фирмата "Балиста" ще бъде направена нова проверка на всички разрешителни и на самия контрол върху производството, осъществяван от службата КОС към МВР. Според специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и води, производството в цеха на Казанлъшката фирма не влиза в обсега на разрешителните режими на Екоминистерството, защото ставало дума за малки количества взривни вещества.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!