Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат един лев вход за посещение в къщата-музей на Владимир Димитров-Майстора

Снимка: БГНЕС

Един лев вход за посещение в къщата-музей на "Владимир Димитров-Майстора" в село Шишковци се въвежда от 1-ви януари догодина. Това съобщи кметът на селото Климен Терзийски. Досега входът беше безплатен

Досега входът беше безплатен. За тази година къщата, където големият ни художник е живал близо 30 години и където в експозациия са показани негови вещи, бомбето и мантото му, както и триножникът, на който е рисувал, беше безплатен. Таксата е одобрена и от общината.

Самите посетители били учедени, че в комплекса се влиза без такса, а за поддържането на къщата-музей трябват средства. Миналата година беще направен и основен ремонт на втория етаж.

Тази година Шишковци стана домакин и на пленер за студенти от Художествената академия. Често тук се организират артизяви, ателие на открито. В двора на къщата музей е и пенсионерският клуб на селото. В кметството решили да определят една минимална такса. Остава непроменена обаче тарифа за една интересна услуга при посещение в кащата на Майстора - групи или отделни посетители могат да си поръчат предварително домашен зелник, приготвен от местни баби.

Средният по размер зелник струва 12 лева, големият - 18 лева, а клиенти да го опитат има много, казват уредниците.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!