Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт предупреждава за опасност от нападения на безмоторни самолети срещу АЕЦ във Великобритания

Атомните електроцентрали са силно уязвими за нападения с безмоторни самолети, според секретен доклад, обсъждан от британските министри, пише в електронното си издание в. "Индипендънт". Докладът, изготвен от британския ядрен експерт Джон Лардж, последва серия от необяснени, но очевидно координирани полети на малки безпилотни съоръжения над френски атомни инсталации. Джон Лардж заключава, че същият сериозен проблем е абсолютно налице и за 16-те действащи атомни реактори във Великобритания, които осигуряват 18 процента от електроенергията на Острова.

На базатна на данни, изнесени във френския парламент, експертът предлага мерки за защита на атомните централи срещу нападения с безпилотни самолети с прецизно поставени взривни устройства или спускане на материали, които могат да се използват от саботьор на място. Джон Лардж заявява, че високата маневреност на безпилотните самолети им позволяват да преодоляват изненадващо лесно физическите бариери. Освен това дори малък подобен самолет на батерии може лесно да пренесе 10 килограма и това далеч не е просто играчка, а съвременна машина, която е в състояние да изпълнява команди.

Експертът е изготвил доклада по поръчка на Грийнпийс Франция, но смята, че копие от него може да бъде получен и от британските власти, тъй като опасността за британските атомни централи е напълно реална.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!