Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътна полиция предупреждава за засилен пътен трафик преди празниците

| обновено на 23.12.14 в 11:13
Снимка: БГНЕС

От 18 до 21 часа тази вечер се ограничава движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа, съобщава Пътната агенция.

Мярката се предприема с цел повишаване безопасността, с оглед очаквания засилен трафик в предпразничните дни.

Засилен трафик се очаква днес в последния работен ден преди Коледа. Това налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост, напомнят от Пътната полиция. Полицейски екипи вече са разпределени по основните пътища заради очакваното голямо пътуване.

От МВР обещават полицейски патрули на всички изходи и входове на големите градове, както и по магистрали и междуградски пътища. От КАТ съветват хората да бъдат особено внимателни в участъците, където има съсредоточаване на пътни произшествия. Участъците Симитли-Кресна-Сандански, Капитан Андреево и Бяла-Русе.
Бойко Рановски, началник на КАТ "Пътна полиция":

Ще има засилено полицейско присъствие по всички основни пътни артерии в страната, както и на входно-изходните артерии на столицата и големите градове, тъй като се очаква много граждани да пътуват във връзка с чествания извън местата, където живеят. Всеки да бъде по-толерантен, по-внимателен, да спазва правилата, за да не изпадне в ситуация, в която ще си развали празниците.

Засилено ще бъде и полицейското присъствие след края на новогодишните празници в първите дни на 2015-та година. Причината - статистиката от предишни години сочи, че има случаи, в които водачите се качват зад волана не напълно изтрезнели, а това често води до тежки произшествия.

За предстоящите празничните дни БДЖ ще осигури над 10 хиляди допълнителни места в 127 влака, пътуващи по основните направления.

В готовност да откликнат на интереса на пътниците са и автобусните превозвачи.

Над 200 хиляди българи се очаква да пътуват за празниците. Все още има места за междуградските автобуси, които тръгват от Централната софийска автогара в различни направления за днес и за утре в следобедните часове. Това потвърди за "Хоризонт" председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Галя Топалова.

Топалова съветва пътуващите да не чакат последния момент, за да си купят билети, и напомни, че това може да стане и онлайн през сайтовете на автобусните фирми:

Не на всички фирми, но повечето фирми са пуснали извънредни автобуси и все още има места. За Силистра, за Варна, Шумен, Търговище, Омуртаг, за Пловдив, за другите градове има места все още. За 24-ти декември сутринта е малко по-натоварено, но на обяд, след 12:00 часа вече има места и фирмите пътуват.

Само за тези два дни от Централната автогара в София към всички градове ще тръгнат общо 600 автобуса с повече от 30 000 пътници.

Повечето фирми вече имат онлайн закупуване на билети, затова няма смисъл да се ходи на автогарата. Съветваме хората да си вземат за отиване и за връщане, тъй като има наплив за 27-и за връщане, на 28-и е по-голям напливът и за 3-ти и 4-ти. Над 20 процента са намаленията за отиване и за връщане. Билети за пътуване в страната ще може да се купуват и в празничните дни, добави Галя Топалова и уточни кога Централната автогара в София няма да работи:

Всичките фирми работят и на празниците. Няма да пътуват само на 24-ти през нощта, когато е Бъдни вечер. На 31-ви до обяд ще има автобуси на автогарата. Към 7:00 часа я затварят и на 1-ви януари, вече сутринта, след 8:009:00 часа работи пак.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!