Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия оглежда незасетите земеделски площи в Ловешко

Комисия е започнала оглед на незасетите земеделски площи в Ловешка област. Заради лошите атмосферни условия близо 40 хиляди декара от обработените площи не могат да бъдат засети с есенни култури, предимно пшеница. Сериозно се бави и прибирането на царевицата в региона.

Експертите ще проверяват площите на земеделски производители, които са подали заявления за незасети  площи.  Директорът на областната служба „Земеделие“ в Ловеч Тони Паричев уточни, че проверката се извършва по нареждане на министерството на земеделието и храните във връзка със сеитбо – оборота , тъй като всеки арендатор трябва да има минимум 30% засети площи с култури със слята повърхност /пшеница и ечемик /, но някои от тях не са изпълнили това изискване. 

Тони Паричев каза още, че до момента са ожънати 63% от царевицата, като в  община Угърчин са  прибрани едва 30 на сто. Там неожънати остават близо 20 хиляди декара, а в общините Ловеч и Летница по около 10 хиляди.  Въпреки закъснението зърнопроизводителите отчитат  среден добив от 850 кг от декар, което е с над 200 кг повече от миналата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!