Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2000 българи са доказани изобретатели, но създаденото от тях не е защитено зад граница

В четвъртък вписват нови имена в Златната книга и награждават изобретател на 2014 година

В днешния 19 януари се отбелязват 25 години от възстановяването на Съюза на изобретателите в България, а само след няколко дни – в четвъртък от 19 часа във Военния клуб награждават и най-добрите родни изобретатели.

По този повод в студиото разговаряме със заместник-председателя на СИБ – проф. Славка Лукипудис. Като доктор на селскостопанските науки, тя дава и примери за успешни изобретения в сферата на земеделието и с охота обяснява резултатите от изложението на изобретателите преди няколко месеца. От думите ѝ става ясно, че близо 2000 изобретатели в България  - сред които и жени, са защитени и имат улеснена връзка с патентното ведомство при регистрация и реализация на своите проекти. Тя припомня, че основните цели на СИБ са да изготвя, предлага и участва в разработването, обсъждането, усъвършенстването и прилагането на нормативни актове в областта на изобретателството; да защитава творческо-професионалните интереси, права и придобивки на своите членове; да съдейства за повишаване на знанията и квалификацията в областта на изобретателството и патентно-лицензионната дейност, като организира конференции, симпозиуми, дискусии, семинари, курсове и др.

Чуйте повече за годишнината на Съюза на изобретателите и предстоящата церемония по награждаване на „Изобретател на годината“ от разговора на Мариана Гомилева с проф. Славка Лукипудис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия