Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След скандал общината спря работата по почистването на фигурите във фонтана на площад "Батенберг" в Русе

Русе
Снимка: Ася Пенчева

След сигнал от медиите и последвалата реакция на обществеността в Русе общината спря работата по почистването на фигурите във фонтана на площад "Батенберг", създадени от покойния академик Любомир Далчев. Скандалът се разрази в събота, когато русенци видяха как две от бронзовите скулптури блестят в златист цвят, а художниците от града реагираха остро на случващото се на площад "Батенберг".  В неделя никой от общинската администрация не пожела да коментира проблема и едва в късния следобед в понеделник художници и скулптори бяха извикани на среща с главния архитект на Русе Живка Бучуковска. Журналисти не бяха допуснати до обсъждането, но след това заместникът-кметът по строителството Димитър Наков, арх. Бучуковска и творците разказаха до какви решения се е стигнало.

Тази комисия по градски дизайн ще има разширен състав, в който ще бъдат включени, очакваме представители от средите на художниците и на останалите сдружения. Смятам, че това е много важна стъпка към привличане на експертното мнение при вземане на решения. Другото, което дискутирахме, са методите, които използвахме на този етап при почистването на първите две фигури и очакваме становище, и препоръка как да се процедира при почистването на фигурите, които още не са почиствани, и другите по какъв начин да бъдат обработени, за да възстановят патината, която е много важна и която ще си бъде такава, каквато е била предвидена още в замисъла.

Изпълнител на проекта е консорциум "Русе 2013", в състава на който влизат фирмите "Път инженеринг ООД – Русе", "ВТ инженеринг ООД – Велико Търново", "Интис ООД – Русе" и "Аквапуулс – Русе". Проектът е дело на колектив с ръководител арх. Павел Дочев, а стойността е 5,5 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

СБХ протестира заради инцидента със скулптурите в Русе

Отворено писмо по случая със скулптурите на Любомир Далчев в Русе изпрати Съюзът на българските художници до министъра на културата Вежди Рашидов и всички местни институции. В него председателят на съюза Любен Генов изразява тревогата на колегите си..

публикувано на 20.01.15 в 20:24