Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 160 млн. лв. са изплатени за пенсии в Ловешко през миналата година

Снимка: Мария Съботинова

Близо 160 милиона лева е изплатила Териториалната дирекция на Националния осигурителен институт в Ловеч за пенсии през миналата година. Това е с почти 8 милиона повече от предходната 2013 г.

През 2014 г. пенсионерите в Ловешка област са намалели с около 250 и към края на годината са били 47 200 при население от около 141 хиляди души според данните от последното преброяване.

От Националния осигурителен институт са изплащали към края на миналата година почти 75 хиляди пенсии, като новите разпореждания са близо 9 хиляди, отчетоха от Териториалната дирекция.

Оттам допълниха, че е намалял броят на безработните с право на парично обезщетение. На хората без работа са изплатени 6,5 милиона лева. Увеличил се е броят на подадените заявления на безработни лица с осигурителни периоди от други държави членки на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария.

През миналата година финансовите ревизори на НОИ са извършили над 600 проверки, като най-честите злоупотреби са свързани с категорийния стаж и болничните.

От програмата за профилактика, рехабилитация и отдих в Ловешка област са се възползвали над 700 души, като от НОИ са изплатили почти 290 хиляди лева. Предстои подписването на договорите за 2015 г., като  се очаква новата кампания да стартира до края на март.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нови промени при изплащане на пенсиите за инвалидност

Една от промените в Кодекса за социално осигуряване, направени с приемането на Бюджета за държавно общество осигуряване за 2015 година, касае добавката за инвалидност , която се изплаща на лицата над 16-годишна възраст с повече от 71% намалена..

публикувано на 12.01.15 в 17:34

Президент Плевнелиев не наложит вето на пенсии

Президент Болгарии Росен Плевнелиев заявил в эфире частной радиостанции, что не наложит вето на спорные изменения в пенсионной сфере, которые были приняты вчера парламентом. «Правящие приняли обязательство в рамках трех месяцев провести..

публикувано на 20.12.14 в 15:31

За пенсиите и хората

Каквото ви казах на 29 ноември за българската икономика - че е нестабилна, експлозивна смес между свобода и контрол, която в един момент трябва да отхвърли или всякакъв контрол, или всякаква свобода -  с още по-голяма сила важи за пенсионната..

публикувано на 20.12.14 в 13:52