Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Васил Левски в Ловеч се руши

Паметникът на Васил Левски в Ловеч се руши, затова от община Ловеч ще започнат реставрация, която ще струва около 10 хиляди лева.
Реставраторска фирма вече е направила оглед на паметника. Чака се разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство за започване на ремонтните дейности, съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.
Паметникът е правен по специална технология. Той е бронзов, но е правен на елементи и най-вероятно тези елементи, които скрепяват конструкцията, са поддали и от там тръгва и сцепването на ботуша на Апостола. Трябва да се поработи малко и върху плочника, тъй като има надигане на плочите. Вероятно това е от изтичане на вода от самия паметник в плочника.
Казанджиев допълни, че няма да се налага целият паметник да бъде демонтиран и изграждан отново.
Този паметник трябва да се съхранява и затова колкото и да струва, ние ще намерим необходимите средства и ще бъде реконструиран, каза той.
Кметът на Ловеч уточни, че заради бавните процедури реставрацията няма да може да бъде завършено до 19-и февруари, когато се отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!