Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естествено е да бъдат въведени механизми за регулация на достъпа до медицинска помощ

Въпросителните около промените на наредбата за достъп до медицинска помощ, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването ще са следващата ни тема на разговор в програма "Точно днес" в понеделник сутрин. Предвижданията са пакетът дейности да се раздели на базов и допълнителен. При липса на финансов ресурс от Националната здравно осигурителна каса, болниците ще включват здравноосигурените пациенти, които има право на безплатно лечение по допълнителния пакет,  в листа на чакащите, като по този начин ще им осигуряват необходимата им планова хоспитализация отложено, пише в документа.

Как на практика ще се осъществи реформата и каква е готовността на болниците за готвените промени питаме д-р  Кирил Еленски – зам.-председател на Българския  лекарски съюз

Всичко ли, което до момента е представено като идеи за реформи от министър Москов е изпълнимо според вас, д-р Еленски?

Кирил Еленски:  Това, което ние познаваме като презентация, направена от министър на здравеопазването в част от намеренията е радикално в значителна степен и докато не видим някаква конкретна разработка, проекти на нормативни актове, било наредби, било промени в закони или по-подробно разработени идеи не бихме могли еднозначно да кажем дали всичко е изпълнимо и в каква степен. Тогава, когато намеренията за промяна са радикални е напълно възможно част от първоначалните планове да не могат да се сбъднат точно така както са предвидени или по пътя на реализацията на тези намерения да се наложат корекции на първоначалните предвиждания. Така или иначе ние сме поели ангажимента от наша страна да сътрудничим с експерти и с консултации така, че да се стигне до най-доброто развитие на системата за в бъдеще.

Р. П.: Нека тогава говорим принципно. От КНСБ се обявиха срещу промените в наредбата за достъп до медицинска помощ и дори поискаха оставката на министър Москов. Според синдиката по този начин Министерството на здравеопазването смята да узакони плащанията в болниците, което пък според тях щяло да бъде предпоставка за рекет над пациентите . От Министерството на здравеопазването отговориха, че това не е така и никой не кара здравно осигурените лица да си плащат лечението. Може ли с тези промени в наредбата за достъп до медицинска помощ да се говори за нарушаване правата на здравно осигурените лица.

К. Е.: Нека да припомня, че правата по здравното осигуряване се ползват по ред, установен със закон – така пише в Конституцията. Законът, който урежда тези права, всъщност законите са повече от един и това, което създава ограничения при ползването в най-голяма степен е Законът за бюджета на здравноосигурителната каса и Законът за публичните финанси. Тогава, когато Народното събрание е гласувало определени рамки на бюджета на здравноосигурителна каса тя няма право в рамките на финансовата година да го надвиши. Ако търсенето на медицински услуги надхвърли възможностите на бюджета съвсем естествено е да бъдат въведени някакви механизми на регулация.

-----------

Цялото интервю с д-р Кирил Еленски чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12