Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателно дело е образувано срещу задържаните служители на ДФЗ от Добрич и Варна

Срещу задържаните служители на Държавен фонд "Земеделие" от Добрич и Варна е образувано наказателно дело. Те са се занимавали с контролна дейност относно програмите за усвояване на пари от Европейския съюз. Някои от тях все още са в ареста, обясни окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов:

Наказателният процес срещу тях се води в София и акцията срещу тях, естествено, пак стана с мое знание и съгласие, след съгласуване. Служители с контролни функции, които имат право да съставят актове за установяване на административни нарушения.

Задържането става, след като изнудван арендатор подава сигнал.

Той даде сигнал, но имаше и други изнудвания и ние се постарахме да съберем информация за всички, които са изнудвани,
уточни окръжният прокурор.

На 19-и ноември миналата година Йорданка Георгиева – старши-експерт в Държавен фонд "Земеделие" -Варна, колежката й Надя Манчева и бившият служител в Държавен фонд "Земеделие" - Добрич Георги Герджиков бяха арестувани при акция на ДАНС по досъдебно производство за събиране на подкупи от фермери. Георгиева от Варна се смята за мозък на престъпната схема, добричлията намирал арендатори, застрашени от санкция по Закона за земеделските земи, и ги убеждавал, че срещу подкуп досиетата им ще останат чисти и ще си получат евросубсидиите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!