Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници: Бюрократи обикалят света, но не пренасят положителни практики за българските реки

3
Кадър от филма DamNation
Снимка: damnationfilm.com
На 29 януари (четвъртък) предстои прожекция на едно от най-силните документални филмови заглавия на природозащитна тематика за 2014 - пълнометражния DamNation.

Лентата е вълнуваща филмова одисея, пренасяща зрителя в Америка и проследяваща драматичната промяна в отношението на една нация от гордост към инженерното чудо на мащабните язовирни стени, към постепенното осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки. Там където падат язовирните стени, реките поемат отново по своя път, давайки възможност на дивите риби да се завърнат към първобитните си места на размножаване след десетилетия забранен достъп. Брилянтно кинематографично майсторство и неочаквани открития водят през реки и пейзажи, променени чрез изграждане на бентове, но също през метаморфоза в екзистенциалните стойности - от подчиняването на естествения свят към осъзнаването ни като част от природата...

Продукцията на Patagonia е едно от най-награждаваните документални заглавия за 2014 г.

Прожекцията на DamNation е повод да поговорим за опазването на природата и по-специално на естествените реки в България. 

Правим го с Елица Грънчарова от WWF и с Димитър Манев - председател на Българското каяк общество.
Чуйте разговора
.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия