Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Пловдив откриха първото социално предприятие по шивачество

| обновено на 30.01.15 в 08:44

Работилница по шивачество бе открита в Комплекса за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив. 

Първоначално в нея ще се обучават 4 жени. Те са безработни и са приели предложението на бюрото по труда в квартал „Изгрев” да участват в проекта. Обучението им ще трае  6 месеца и през това време те ще получават стипендия.

Националният алианс за работа с доброволци, който е партньор по проекта, се ангажира  да съдейства на жените, преминали курса, да си намерят работа в шивашки предприятия, обясни Мария Шишкова-ръководител на проекта.

Средствата за работилницата са осигурени от Ротари клуб в германския град Дортмунд. На откриването присъства и заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, според когото работилницата демонстрира бъдещето на социалните услуги и е едно от устойчивите решения за намаляване на безработицата сред младежите,които са прекъснали образованието си.

Проектът стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.Още от категорията

Тежка катастрофа с 4 жертви край гр. Баня, трафикът е затруднен

Общо 4 станаха жертвите при тежката катастрофа, станала на пътя Пловдив - Карлово край гр. Баня.  Сигналът е получен днес на тел. 112 малко след 18.30 ч.  По първоначални данни близо до Баня, откъм Карлово, при все още неизяснени обстоятелства е  настъпила катастрофа между три автомобила - "Опел" с регистрация от София област, "Дачия" и..

обновено на 21.05.22 в 21:52

Карнавален парад затваря за час ул. "Иван Вазов" в Пловдив

За един час тази вечер, от 18.30 до 19.30 часа,  се спира движението по ул. „Иван Вазов“, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.   Затварянето на улицата от бул. „Руски“ до площад „Централен“ се налага, тъй като от там ще премине танцово-карнавалният парад, който е сред събитията в афиша на тазгодишния фестивал за..

обновено на 21.05.22 в 16:19

Организират детска работилница за калоферска дантела

С работилница за деца, които искат да се научат да плетат калоферска дантела, продължава пролетният панаир на занаятите на Главната улица в Пловдив.  Той се провежда пред Градската художествена галерия и продължава и в неделя.  Осем майсторки на изящното изкуство от Карлово, Калофер, София и Горна Оряховица демонстрират на открито как се плетат..

публикувано на 21.05.22 в 15:29

Родопското село Момчиловци празнува днес

21-ви май е празник на селото, а 186-годишната църква „Св. Константин и Елена“ чества храмов празник.  Празникът започна със света литургия, оглавена от епископ Висарион в църквата.  Във всяка къща в селото има именник, поне 10 процента от хората в Момчиловци носят имената на Констанин и Елена, каза кметът Сийка Суркова : "За 31-и път ще..

публикувано на 21.05.22 в 11:57

Чепеларе организира за 12-ти път Празник на хората

За 12-та поредна година в Чепеларе се провежда Празникът на хората.  Организатор на събитието е местният танцов клуб „Веселие“, а гостуващите клубове са над 7 от цяла България.  С над 100 деца от клубовете, облечени в носии, ще има шествие през главната улица до площад „Олимпийски“.  Празникът се открива с хоро на олимпийските кръгове, последван от..

публикувано на 21.05.22 в 10:20