Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домоуправител: Притеснително е, че в декларациите за саниране се изискват лични данни

Как хората реално приемат възможността сградите, в които живеят, безвъзмездно да бъдат санирани по националната програма за енергийна ефективност, питаме Стефан Папазов, председател на УС на сдружението на собствениците на един от големите и стари блокове в район „Южен”, намиращ се на кръстовището на бул. „Македония” и ул. „Кукуш”. 

Стефан Папазов: Външният вид на блока, аз мога да споря с много собственици на други блокове, е най-неугледният не само в район „Южен”, а може би в целия град, тъй като по мои данни това са били някакви унгарски проекти, в които е залегнало цялостно остъкление на тези общи тераси, но тъй като явно и на времето не са стигнали средства за тяхното остъкление, са оставени така. След което във времето тези тънки панелчета, които са залепени на носещата конструкция  на блока се отлепват от влага, вода, течове и падат и се рушат. Опасно е и за минаващите хора пред блока, опасно е и за живеещите в самия блок, на което акцентирам и че е един от най-важните блокове ако е възможно ремонтът да започне с първия блок в район „Южен”, който и по възраст е един от най-старите в квартала.

Р. П.: Голям ли е интересът от страна на собствениците на апартаменти, на който вие сте домоуправител към националната програма за енергийна ефективност?

С. П.: Абсолютно. Ние с вчерашна дата сме регистрирали нашето сдружение в район „Южен” и имаме 100-процентово съгласие на собствениците. Никак не е лесно – в продължение на 20 дни сме издирвали, някои от тях живеят в София, дойдоха хората на събранието, всички единодушно са решени да стигнем до крайната цел.

Р. П.: Поздравления за тази добра организация, която между другото много трудно се случва. Какви са въпросите, които най-често въпросите, които собствениците на жилища ви задават във връзка с националната програма за енергийна ефективност?

С. П.: Някои, тъй като са си сложили дограма и са остъклили част от терасата се страхуват дали ще бъдат запазени техните дограми, дали ще се махат, защото хората са вложили пари все пак. Но като цяло всички са единодушни въпреки това с цел добрата визия на блока и неговата безопасност най-вече са решени на всичко.

Р. П.: Как успяхте вие да ги успокоите в техните опасения?

С.П.: Аз се надявам след като се направи обстойното проучване това да се изясни.

Искам да задам един въпрос в ефир, който ме притеснява към момента. С вчерашна дата на министерския сайт са пуснати декларации, които ще затруднят не само мен, а и много от жителите на града и на република България. Става въпрос за едни декларации, които сега, след като сме основали сдружението всеки трябва да попълни декларация за допускане в дома си, когато започне вече работата по санирането. Притеснителното в тези декларации е, че някои от собствениците могат да откажат. Обяснявам в ефир защо. Горе в шапката на декларацията се изписват трите имена и ЕГН и притеснителното е, че искат данни от личната карта, все едно всеки един от собствениците ще тегли пари от банката. Според мен това е класифицирана информация. Декларацията трябва да е в малко по-опростен вид за съгласие за влизане в дома и ремонт, но не е нужно според мен да се изискват лични данни по лична карта от собствениците на апартаменти. Това е притеснителното.

Р. П.: С какви други проблеми се сблъсквате в разговорите с вашите съседи във връзка с възможността за безвъзмездното саниране на блока ви?

С. П.: Другият проблем, който споделят собствениците е дали ще се сменят вертикалните щрангове на тръбите, които минават от първия до седмия етаж, тъй като има хора, които са вложили, да речем, една сума от 3 до 5 хиляди лева в собствената си баня и тези  5 хиляди лева сега трябва да бъдат нарушени примерно ако се сменят вертикалните щрангове, но това пояснявам, че ние още не сме го изяснили и вече, когато има визия за цялостното проектиране и конструктивно решение, което ще дадат архитектите и инженерите, които ще дойдат, когато се прави обстойното изследване.

---------------------------

Цялото интервю със Стефан Папазов чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12