Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът отбелязва Деня на влажните зони

Вече стана традиция всяка година на 2 февруари в целия свят да се чества Денят на влажните зони. Този ден не е избран случайно - на тази дата през 1971 г. е подписана Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони. 

Влажните зони са сухоземни участъци, които се заливат с вода – сезонно или постоянно - блата, езера, реки, торфища и мочурища, открити водни площи, както и заливните участъци на реките, крайбрежни влажни зони, солени блата, устия на реки, мангрови гори, лагуни, изкуствени влажни зони - рибарници, солници, оризища.

Защитата на влажните зони по света е важна, защото те помагат за пречистването и подхранването на подземните води. Прясната вода е по-малко от 3 % от водата на Земята – останалата е солена. По-голяма част от нея е в замръзнало състояние – ледници. От количествата прясна вода най-голям дял се пада на подземните води. Като се има предвид, че човек се нуждае от 20-50 литра сладководна вода на ден, значението на опазването на влажните зони е разбираемо.

Чуйте какво е мотото на кампанията тази година и как България отбелязва празника от Айлин Хасан – национален координатор на Конвенция за влажните зони, гл. експерт в Дирекция „Защита на природата“ в МОСВ.

Участвайте във фотоконкурс (за младежи между 15-24 г.) по темата! Как?:
Посетете влажна зона близо до региона, в който живеете;
Направете снимка там в периода 2 февруари - 2 март 2015 г. , публикувай я на адрес: www.worldwetlandsday.org.
Помогнете и на други да разберат значението на влажните зони.
Успех!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия