Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се положението в наводнените райони в Сливенско

Нормализира се положението в наводнените села и райони по поречието на река Асеновска в Сливен. Сливенската община търси причините за създадените проблеми и предприема мерки за предотвратяването им. 

Снощи Тунджа се е прибрала в коритото си, положението се нормализира и бедстващи селища няма, но проблемите с наводненията в сливенските села винаги имат за основна причина високите подпочвени води, които наводняват мазета и дворове при дъжд. Проблемите се пораждат най-вече от занемарените отводнителни мероприятия, непочистени канали и шахти, каза кметът на Сливен Кольо Милев.

С годините ние забравяме отводнителните мероприятия и на много места, дори в Жельо войвода имаше един канал, който отводняваше цялото село. Сега там са разтурили земите, каналът е запълнен и селото, при едно наводнение и при подгизване на почвата, става едно блато. Така е и в Биково, така е и в Керна, където не са отцедили районите.

Лоша шега са изиграли изсипваните неправомерно по поречието на река Асеновска инертни материали, които водата отмива, отнася и подкопава подпорните стени на мостовете и неправомерно прекараните през реката водопроводи, силови кабели и комуникации, които сега, според градоначалника, всеки трябва да направи така, както се полага.

И мостове, и мостчета, които се правят, трябва от двете страни да бъдат заустени добре, за да не се получава това увисване във въздуха, пък да не говорим за този стълб, железния, който е в самата река Асеновска, неукрепен. При подливането се наклони на една страна и се наложи да изключваме осветлението на Бяла и общината и затова сме поели ангажиментите, както свлачището, което вече е овладяно в Раково, така и по поречието на Асеновска надолу ще вземем мерки и ще се ликвидират последствията, и всички мостове да ги укрепваме веднага.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!