Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Касата не плаща реалната цена на разходите от болниците. Кой ще плати разликата?

Снимка: БГНЕС

Д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС разяснява  методиката за 2015 г.,според която  ще се дават само до 95% от парите, изработени през миналата година. Или как НЗОК ще работи с болниците, при положение че  много лечебни заведения ще са надвишили тази цифра дори  през първите три месеца?

В интервюто още за листите за чакащи и за реформата "Москов", която тръгва с промени в Закона за здравното осигуряване.

На фона на всичко това, което и днес продължават да пишат в печатните издания като незапомнен рекорд, болниците натрупаха над 500 милиона дългове – първенци са ВМА в София и нашата, пловдивска университетска болница „Св. Георги”. Разговорът по тази трудна тема започваме сега с главния секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

Да започнем от тук – как ще ни лекуват през 2015-та при положение, че парите са орязани и при положение, че дълговете са толкова много?

Димитър Ленков: 2015-та българските граждани ще бъдат лекувани както и през 2014-та.

Р. П.: Хубаво започваме разговора, с оптимизъм, но цифрите сочат съвсем друго, д-р Ленков.

Д. Л.: Какво имате предвид?

Р. П.: Задлъжнялостта на болниците продължава да расте, от една страна това, което казват от НЗОК, че ще свалят част от средствата, от друга страна и предупреждението от НАП – изискването на здравната каса да плаща на болниците само за изплатените от тях данъци и осигуровки.

Д. Л.: Започвам отзад напред на вашите въпроси. Що се отнася до решението на Министерския съвет, касаещо и оказва се търговските дружества, които са лечебни заведения за болнична помощ и извънболнична помощ тук е допусната една много сериозна грешка от страна на управляващите, имам предвид Министерския съвет, който е приел това постановление. Защото не може да се забавят плащания от страна на касата, да се спират първо, за да отиват за покриване на стари задължения към НАП и т. н., защото процесът в една болница не може да спре. А тогава, когато парите, които идват от касата са единствените, които тази болница или това лечебно заведение получава, когато тези пари бъдат блокирани затова, че то има дългове към НАП, какво трябва да направи това лечебно заведение – да спре приема на пациенти или какво? До този момент на този въпрос нямаме отговор.

Управителният съвет на БЛС е реагирал заедно с другите съсловни организации своевременно и е внесено предложение за промяна на това министерско постановление да бъдат изключени лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ от това постановление. Що се касае до дълговете, които са натрупани, те не са натрупани от вчера нито от днес, те се натрупват от години и това е защото касата не заплаща реалната цена на извършените разходи от страна на лечебните заведения, а заплаща т. н. касова цена.  Ще ви дам един пример, тъй като аз съм акушер-гинеколог едно раждане за заплаща от касата 580 лв като вътре се включва и нормално, и оперативно раждане със секцио, ако е нормално раждане лечебното заведение, където и извършена тази дейност е похарчило над 600 лв, а ако е раждане със секцио то лечебното заведение е похарчило за тази пациентка над хиляда лева. Само, че касата заплаща 580!

И тук е въпросът най-накрая някой да излезе пред българския народ кой ще трябва да заплати тази разлика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12