Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 200-годишнината от рождението на епископ Йосип Щросмайер

Паметникът на епископ Йосип Щросмайер в София и плочата пред него за издадения сборник Народни песни“, събрани от братя Константин и Димитър Миладинови
Снимка: Георги Нейков, БНР
“Винаги съм обичал и почитал достойния, здравия по ум и сърце и особено трудолюбив, непорочен и честен български народ.”
Това са думи на епископ Йосип Щросмайер, чиято 200-годишнина от рождението отбелязване точно днес.

Да припомним, че благодарение на Йосип Щросмайер братята Димитър и Константин Миладинови издават през 1861 г. своя сборник „Български народни песни”. Той е и един от първите спомоществуватели на Български червен кръст, подпомага лечението на ранени български воини по време на Сръбско-българската война, с което е съпричастен към борбата за национално обединение на нашата родина.

Посолството на Република Хърватия в България, Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”, Гражданско сдружение „Хървати в България”, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и Народно читалище „Епископ Йосип Щросмайер - 2009” ще отбележат годишнината, като по този повод беше издадена  двуезичната книга (на български и на хърватски език) „Епископ Йосип Юрай Щросмайер и славянството”, която показва приносът и значението на делото на епископа за целия славянски свят. Също по повод годишнината беше издадена и юбилейна пощенска марка и пощенски плик в лимитирани тиражи.

Чуйте повече от разговора с Трифон Павлов - председател на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!