Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникари и спасители излизат на протест

Снимка: Радио Шумен

Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ организира протест срещу планираните щатни съкращения на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Демонстрацията е насрочена за днес по обед до храма „Св. Седмочисленици“ и сградата на вътрешното министерство. Сигурността на пожарникарите и ефективността им са под въпрос от години, поради недостиг на хора, каза в интервю за „Хоризонт“ вицепрезидентът на синдиката Венцислав Станков:

2013-а година беше обявен конкурс за назначаване на 168 души. От тогава конкурси не са обявявани. Всяка година между 200  и 250 души средно напускат редиците на пожарната и спасителните служби.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков отговори, че съкращения на щатовете се налагат от закона и бюджетните ограничения на ведомството. Вучков изтъкна, че действащи пожарникари няма да бъдат уволнявани, а напротив - ще бъдат назначени нови. Министърът обаче планира да назначи през тази година не повече от 300 души, вместо исканите от синдиката над 1600.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!