Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуловското село Долец търси половин милион лева за изграждане на защитни съоръжения

Снимка: Любо Андреев

Над половин милион лева са необходими за изграждането на защитни съоръжения в дуловското село Долец, което беше потопено от приливна вълна за втори път през последните 5 месеца. Подобни разходи обаче са непосилни за общината в Дулово и селото продължава да е изложено на риск от наводнения.

Най-евтиният вариант селото да бъде защитено е прокопаването на канал по пътя на водата, който да я отвежда извън населеното място. Такова е становището на специалисти по водно строителство след извършен оглед на място.

Трябва да се изградят нови съоръжения - поне два моста в този участък, надолу също един мост, да бъде оформен канал, с добре оформени откоси, побиращ водата, която идва от по-горе. Долу, както се вижда от огледа, има изграден язовир. Може би там да се събира. Трябват проучвания на терена - геоложки доклади, избиране на изпълнител, обяснява един от тях.

Подобно съоръжение ще струва над половин милион лева, а общината няма как да ги плати, обясни кметът Юксел Ахмед:

Абсурд! Просто със собствени усилия община Дулово няма как да се справи. Трудно ще бъде и за най-богатата община, а да не говорим за такава община като нашата.

Кметът ще търси съдействие от областни управител и от народните представители от региона, както и възможности за финансиране от оперативните програми. Това обаче ще отнеме време, а никой не може да прогнозира кога ще връхлети поредната приливна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!