Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Eтническите българи от Украйна са добре дошли

Снимка: пресцентър на Светия Синод

Премиерът Бойко Борисов обеща правителството да намери пари за великденски добавки за пенсионерите.  При посещението си в тетевенското село Български извор Борисов коментира още, че България ще спази ангажиментите си към Евроантлантическия пакт и подкрепя мирното разрешаване на конфликта в Украйна. Той определи ситуацията в Украйна като "изключително тревожна":

Не може да не ни притеснява това, което се случва по света, когато френски президент говори за война вече и за така влошена ситуация в света. Ние сме член на Евроатлантическия пакт, изпълняваме своите ангажименти и ще ги изпълняваме, но искаме да се полага разум и въпросът да се реши по дипломатичен път. Така, че абсолютно подкрепям мнението и на Франция и на Германия за мирно решаване, а не с оръжие на този конфликт.

Борисов каза още, че България не може да взима отношение по въпроса с етническите българи в Украйна:

Те са техни граждани. В същото време са добре дошли в България, когато пожелаят.

По отношение на протестите на пожарникарите премиерът каза, че техниката, с която те работят, е почти на 100% подменена:

Надали някой повече ги обича от мен, но във времето, когато аз служех, ходехме с едни брезентови мушами. Имаше една тенекия с дефламол и след пожар се събличаме и се мажеме като пехливански борции. Бяхме с обикновени противогази, които си ги махахме като пластелин от лицата си след пожар. Сега каква техника, какви неща имат... И сега точно да повдигат така въпроса - не ми харесва.


Борисов присъства на освещаването на храма "Св. св. Кирил и Методий“ в тетевенското село Български извор, извършено от Ловчанския митрополит Гавриил. Църквата е една от 19-те в Ловчанската епархия, които се ремонтират по програмата за селските райони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!