Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АБВ искат създаване на анкетна комисия за енергетиката

Снимка: Радио Шумен

От АБВ искат създаване на анкетна комисия към Народното събрание за установяване причините за лошото състояние на енергетиката в България до 31-ви януари 2015-а г. Предложението е внесено в деловодството на парламента в петък от заместник-председателя на енергийната комисия Кирил Цочев и е подкрепено от парламентарните групи на всички политически сили, без ДПС и "Атака", които обаче, според Цочев, са дали устно съгласие за създаване на анкетната комисия.

Кирил Цочев каза, че очаква още в сряда предложението да бъде гласувано в пленарната зала.

Мога да кажа предварително, че нямаме намерение да се занимаваме нито с лов на вещици, нито да правим някакви дълбоки ревизии на договорите. Но трябва да се знае какво е точното състояние на енергетиката. В момента се говори за дупка в енергетиката над три милиарда и триста. Колко е - това ще установи анкетната комисия. Драгомир Стойнев поиска да се върнем от 2002-ра година. Обаче не е това целта на анкетната комисия, да гледаме договор по договор и как са подписани и условията на договорите, обясни Цочев.

От АБВ смятат, че не трябва да се фиксира точна дата откога да започне анализа на състоянието на енергетиката ни. А по-важно е да се установят причините и да се предприемат мерки за излизане от тежкото състояние.

Тръгнем ли от 2000-ната година, ние отиваме в съвсем друга посока. Ние трябва да се занимаваме с ревизии на всички договори, които са подписани от 2000-ната година до този момент. А да бъркаш във всеки един търговски договор е много сложна материя и, не че не можем да я направим, обаче не мисля, че носи нещо на обществото, каза още Кирил Цочев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Валери Симеонов

Патриотичният фронт предлага промени в Закона за енергетиката

Патриотичният фронт предлага хората, които не желаят да ползват парно, да не заплащат такса за общи части и преминаващите тръби на топлофикация през собствеността им. Внесените промени в Закона за енергетика обясни съпредседателят на коалицията Валери..

публикувано на 05.02.15 в 16:58

Парламентарната комисия по енергетика ще заседава извънредно

Парламентарната комисия по енергетика ще заседава извънредно заради двойните сметки за ток. На заседанието на комисията са извикани представители на електроразпределителните дружества, от които депутатите очакват да получат информация за фактурите през..

публикувано на 27.01.15 в 11:16