Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще работя с всички сили да организирам молитвена закуска на толерантността в Пловдив

доц. Нарцис Калева-Ходжева и д-р Гюрай Ходжев

На пети февруари във Вашингтон се състоя Националната молитвена закуска.

 Едно от най-значимите събития в политически живот на САЩ се провежда по традиция всяка година в първата седмица на февруари и покана за участие в него получават изтъкнати личности – политици, бизнесмени от цял свят, представители на различни религиозни общности. Известното лекарско семейство доц . Нарцис Калева – Ходжева и д-р Гюрай Ходжев, който е официален представител на веригата от болници и здравна система  „Аджъ бадем” от Турция бяха сред гостите на молитвената закуска със специална покана от американския президент и с мисията да разкажат за уникалния ни град, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Как протекоха техните срещи по време на знаковото събитие с акцент върху толерантността, общочовешките ценности и свнободата на човешкия дух очакваме да чуем от тях:

Д-р Нарцис Калева-Ходжева: Историческите корени на Националната молитвена закуска са от 1935 г., когато група бизнесмени от град Сиатъл, виждайки, че нещата в техния град не вървят, се събрали на закуска. Обсъждали, молили се заедно по примера на молитвената закуска, Която Иисус с неговите ученици е провел на брега на Генисаредското езеро. Уповавайки се на силата на Бог, на неговата толерантност, доброта и вярата си в него, могли да вземат добри решения. Няколко години по-късно американският президент Айзенхауер е събрал вече по-голяма част и от политиците си, и от сенаторите и е превърнал  затворената молитвена закуска на гражданите на Сиатъл в Национална молитвена закуска. Тази година беше 63-та.  Странно е, че говорим за нея, защото  в Америка тя е нещо „затворено”, интимно и е малко участието на журналисти в момента, в който човек остава насаме с Бога. Тази молитвена закуска търси единството, вярата в Бога, независимо как се нарича този  бог  и в коя религия за едно по-добро отношение между хората.

Р.П. Д-р Калева, необходимо бе това уточнение, за да разберем контекста на срещата и нейния потенциал. Прави впечатление обаче силно ограниченият състав на представителствата.  Как получихте  вие тази специална покана,как се свързаха с вас,  д-р Ходжев – дали заради професионалния си статус?

Д-р Ходжев:  -  Не зная точно по какъв начин в интерес на истината, но когато анализирахме ситуацията, може би заради заради дългогодишния ми опит като лекар, вероятно има тежест и етническият състав на моето семейство, както и това, че  почти  Болницата, в която съм, е световно идвестна. Каквато и да е причината обаче моята основна цел бе да представя Пловдив и Университета, който ме е създал като лекар – Пловдивския  Медицински университет. Смятам, че успях  в моите срещи.. Мога да кажа обаче, че много силно подейства фактът, че Пловдив  ще бъде  европейска столица на културата.2019-та....

Р.П.  – Понеже споменахме, че сте едни типични представители на типична мултинационална извадка, интересно мултиетническо семейство. Да споменем за тези, които не ви познават...вероятно част от тях са ваши пациенти,  разкажете какво е интересното за вашата фамилия представяща типични верски отношения на толерантност....

Д-р Ходжев:  - Аз съм от турски произход, роден в центъра на града. Завършил съм елитни училища и винаги съм се чувствал истински пловдивчанин, отрасъл на Главната улица.............Моят етнически произход никога не ми е пречел..............

Р.П.....Странно е, че казвате, че не ви е пречело нещо, което би трябвало да  окрилява, заради по-голямата подкрепа на възможностите за познание, свързани с религията и културата......... така е и със съпругата ви....

Д-р Нарцис Калева-Ходжева: Малцинственият ни произход е бил добър стимул за нас да се представяме добре в държава, която не е нашата /защото има и държава Израел, и Турция/, но създавайки нашето  мултиетническо семейство – мъжът ми е турчин, аз съм от смесен българо-еврейски брак, ние възпитаваме децата си, които са възпитавани в моралните ценности на три религии. Повече чуйте тук: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43