Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият адвокатски съвет възрази срещу опитите за спиране на новите промени в Закона за адвокатурата

Снимка: БГНЕС

Висшият адвокатски съвет възрази срещу опитите новите промени в Закона за адвокатурата да бъдат спрени от различни професионални организации.

Основният спор е свързан с конкретно разписаното право на адвокатите в промените в закона да удостоверяват истинността на документи по време на съдебния процес. Това беше остро критикувано от Камарата на нотариусите и други организации. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова уточни.

Удостоверителни функции, които и досега адвокатите имат. Адвокатът може да заверява тези документи и да ги представя на съда. Те да бъдат основа за постановяване на съдебното решение. Това не са нови функции на адвокатите, а това е продължение и усъвършенстване на тези възможности, които са дадени в Закона за адвокатурата.

И как новите промени се отнасят до всеки клиент на юридически услуги.

Гражданинът ще е този, който ще може да избира къде да отиде. Никой няма да го задължи да бъде при адвоката, той може да реши да отиде при нотариус. Нека това, което е присъща адвокатска дейност, да не се заема от когото и да било, каза Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!