Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските вестници на 19 февруари

„1500 лева струва кефът да набиеш лекар” – с това заглавие днешната „Марица” обобщава вчерашното решение на Пловдивския районен съд да глоби с тази сума Стоян Костадинов, който удари лекарка от Раковски. Грозният инцидент стана на 14 декември миналата година – припомня веснтикът. И разказва, че тогава майката на 2-годишната Иванка – Елена Георгиева, и бабата завели детето в частната неотложна помощ в медицинския център в Раковски. Момиченцето било погълнало перилен препарат. Дежурната лекарка го прегледала, видяла, че няма опасност за живота му и ги насочила към токсикологията в Пловдив. При възникналата разправия от тъмнината излязъл бащата Стоян Костадинов и извъртял силен шамар на лекарката – припомня още „Марица” и цитира пострадалата, която казва, че направо й се завил свят и видяла светлини след грозната сцена. Вестникът цитира и казаното от Стоян вчера в съдебна зала. Той твърди, че лекарката отказала да прегледа детето и поискала 15 лева, дори го обиждала. Прокуратурата настоя Костадинов да получи глоба от 3000 лева – съобщава „Марица”. И допълва, че подсъдимият е осъждан два пъти за хулиганство – има условна присъда и пробация. Наказанията са наложени преди повече от две години и той се води реабилитиран. Вестникът припомня още, че след инцидента Стоян се укри, но ден след това доброволно се предаде в полицията и срещу него започна бързо производство. „Марица” информира, че шамарът на Стоян Костадинов ще му струва 1500 лева. В подзаглавие е изведен и почти риторичния въпрос на д-р Дойчев от Раковски: „Ако аз ударя шамар на съдия, ще мога ли да си тръгна, като си платя?”

„Варицела нашари 100 деца в градините” четем в днешното регионално издание „Твоят ден”.Отбелязано е, че 100 деца от пловдивските забавачки са пипнали варицела, други 20-ина пък са със скарлатина. Три хлапета на възраст от 3 до 6 години са постъпили в инфекциозната клиника на болница „Св. Георги”. „Може да настъпят нарушения в централната нервна система, които се проявяват в затруднения при ходене. При някои пациенти се развива бактериална кожна инфекция, пневмония или възпаление на ухото” – заявява пред изданието шефката на инфекциозна клиника проф. Мариана Стойчева. Все още не може да се говори за бум на шарка в града – съобщава „Твоят ден”, цитирайки д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

„Срути се оградата на Голямата базилика” – четем още в днешната „Марица”.Вестникът съобщава, че огромните пана, с които е оградена раннохристиянската базилика на бул. „Княгиня Мария Луиза”, са се срутили. Ламарината се въргаля на северния склон на националния паметник на културата от страна на католическата църква. Дупки зеят и откъм булеварда – описва още ситуацията всекидневникът. Той отбелязва, че на тъй наречената Голяма базилика не се работи, макар че през септември на съвместна пресконференция на общината и фондация „Америка за България” беше оповестено, че проектът за възстановяването на античния храм ще започне до края на 2014 година. Той е на стойност близо 5 милиона лева, като средствата изцяло се поемат от фондацията – уточнява „Марица”. И цитира уверението на директора на Археологическия музей Костадин Кисьв, че проектът се движи. Договорът за реставрацията и експонирането на Античната базилика е подписан и в момента се очаква съгласуване с министерството на културата. До 20 дни работата на терен трябва да започне – обяснява Кисьов. А вестникът припомня, че проектът трябва да бъде завършен през 2017 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12