Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Век и половина не успяваме да се доближим до идеалите на Васил Левски

142 години от гибелта на Васил Левски България за пореден път свежда глава пред святото му дело. За заветите и идеалите на Апостола на свободата и за съвременния прочит на делото на идеолога на националноосвободителното ни движение, разговаряме с директора на Националния музей „Васил Левски” в Карлово Дора Чаушева.

Идеалите на Левски, г-жо Чаушева, не са ли тези идеали, от които имаме нужда и ние днес – правда, равенство, свобода? Левски не само е загинал, защитавайки тези идеали, той всъщност е живял за тях.

Дора Чаушева: Наистина колкото и клиширано вече да звучи тези идеали са идеалите, които и днес би следвало нас, съвременниците на днешна България, да ни вълнуват и да се стремим към тези идеали на Васил Левски – идеалите за свобода и чиста република, идеалите за истинна и права свобода както казва Васил Левски, идеалите в тази публика, която вижда Васил Левски – всички ние от различни етноси, от различни вероизповедания да живеем мирно, да живеем равноправно под законите на една обща държавност.

Р. П.: През призмата на днешните разбирания обаче успяваме ли да оценим делото на Левски, вземайки предвид времето, в което е живял? Т. е. искам да кажа, че той се е борил за свобода в момент на безсилие, скептицизъм, когато това е било много по-сложно и по-трудно.

Д. Ч.: Аз мисля, че ние оценяваме идеалите му, оценяваме това, което той наистина в третата четвърт на ХIХ век прави в една Европа, която цялата е монархически континента, тогава той си позволява да издигне глас за едно републиканско управление са потопени в кръв и в Италия, където борбите на Матин и на Гарибалди за съжаление завършват с неуспех. С неуспех завършват и републиканските стремления на Кошут, на Петьофи в Унгария. Въпреки това Васил Левски само два двайсет години по-късно отново издига тази идея, вярва в тази идея, бори се за тази идея и дава и своя живот за тази идея.

Ние даваме тази оценка за живота и за идеите на Васил Левски, но за съжаление не успяваме да ги възприемем тези негови идеи, които са много простички за осъществяване, но някак си вече век и половина не успяваме дори и да се доближим до тях, а не и да ги реализираме в някаква пълнота.

....................

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12