Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановени са насърчителни мерки по 13 инвестиционни проекта за стимулиране на бизнеса

Възстановени са насърчителни мерки по 13 инвестиционни проекта за стимулиране на българския бизнес, който работи за износ в чужбина, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски. Чрез Агенцията за експортно застраховане се осигуряват застрахователни пакети за фирми, които работят със страни извън Евросъюза, посочи Лукарски.

Българската агенция за експортно застраховане изработи няколко нови застрахователни продукта, насочени към подпомагане на малките и средни предприятия без опит в износа. Застраховане на политическия риск в трети страни, а за големите предприятия - застраховане на политическия риск. Основно става дума за инвестиции в трети страни, които са с политически нестабилна обстановка, а в същото време предлагат сериозни възможности за развитие на пазарите и за атака от страна на малки и средни предприятия и на други български фирми по отношение инвестиране на тези пазари, каза министърът.

Икономическото ведомство ще предложи да се премахне задължителното изработване на график за отпуските в индустрията. Това е част от промените по трудовото законодателство, които министър Божидар Лукарски вазнамерява да внесе за обсъждане. Ще се работи и за вдигане на минималния праг за регистрация на фирмите по ДДС.

Графикът за отпуските за фирми, които са с от двама-трима човека - това е абсолютно безсмислено.Отнема изключително много време. Вярно, изискване, знаем реакцията на синдикатите, но това е нещо, което затруднява, примерно, реалната дейност на фирмата. Друго, което имаме като предвиждане от Министерството на икономиката, е вдигането на долния праг за регистрация по ДДС. Очакването ни е, че това всъщност ще изкара много фирми, особено малки и средни, реално от сивата икономика и ще ги изкара на светло, коментира Лукарски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Големи компании могат да изгубят бизнеса си заради законови промени за собствеността на земята

Компании с капитал над 1.5 милиарда лева могат да изгубят бизнеса си заради законови промени. За това сигнализираха представители на работодателските организации и Българската фондова борса. Проблем създават глобите, които се налагат на чужди граждани..

публикувано на 16.02.15 в 12:43

Обясняват в бизнес инкубатора кандидатстването по европрограми

Разясняват как се кандидатства за еврофинансиране в Бургас, съобщават от общината. Новият програмен период дава нови възможности за усвояване на средства по европейските програми. Кой може да кандидатства с проекти и как може да получи финансиране по..

публикувано на 12.02.15 в 11:38

Международна конференция за корабния бизнес се провежда във Варна

Популяризиране на добрите български и румънски практики при въвеждането на международни стандарти и кодекси за управление - тази тема бе представена на международна конференция от представители на две от фирмите, разработили проект по ОП „Развитие..

публикувано на 10.02.15 в 11:29

В Разград провеждат бизнес форум по проект за трансгранично сътрудничество

Бизнес форум ще се проведе от 11:15 ч. в залата на община Разград. Ще бъдат наградени фирмите от областта с най-активно участие в дейностите по проект „Мерки и инструменти в подкрепа на трансграничното бизнес сътрудничество между област Разград и окръг..

публикувано на 06.02.15 в 11:16