Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната инспекция по труда излезе със становище за взрива в пиротехническия цех край Мъглиж

Снимка: БГНЕС
Предварителното наказателно производство срещу фирмата „Балиста“ ЕООД, в която на 19-и декември миналата година един работник загина при взрив в производствен цех за пиротехнически изделия край Мъглиж, не е приключило.

От назначените седем експертизи е готова само съдебномедицинската, заяви за „Хоризонт“ Нейка Тенева, говорител на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Собственикът на фирмата обжалва в съда констатираните нарушения от Областната инспекция по труда.

Освен съдебномедицинската експертиза, назначени са още и химическа, техническа, взриво- и пожарно-техническа
, съобщи прокурор Тенева. Изтече двумесечният срок за разследване, но той може да бъде удължен с още четири месеца от окръжния прокурор.

Проверката на Областната инспекция по труда е завършила със заключението, че инцидентът е възникнал при изработката на нов артикул, а именно пиротехнически факел, съобщи за „Хоризонт“ Йордан Йорданов от инспекцията. Той коментира, че за това производство е била включена в експлоатация машина, която не е била използвана дълго време. Собственикът на фирмата не е изпълнил редица мерки - оценка на риска и поддържането на определена техническа документация.

При предишната проверка на инспекцията през октомври миналата година, извършена заедно с ДАНС, тази машина не е била в експлоатация.

Наказателното постановление на Инспекцията по труда и предписанията й фирмата "Балиста" обжалва в съда. За подобни нарушения санкциите са между 1500 и 15 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!