Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката на Путин уби Немцов

Иво Инджев

Показният разстрел на един от водачите на руската опозиция само на метри от Кремъл отекна болезнено и шокира  не само Русия, но и целия свят.  В центъра на Москва беше разстрелян Немцов, а  руската полиция обяви ден след това  награда от 3 млн рубли за ценна информация във връзка с убийството на опозиционера в нощта срещу събота. Кой е Борис Немцов и какви сигнали дава показният разстрел – въпрос към журналиста Иво Инджев. 

Иво Инджев:  Събитието се тълкува абсолютно еднозначно в целия демократичен свят. Само в Русия, където се вихри  неистов шовинизъм, подклаждан от политиката на Путин, се тълкува по различен начин. По начин, по който се опитва да оправдае самата атмосфера, създадена от политиката на Путин и която уби Немцов.  

Кои са извършителите, разбира се е важно, но за целия демократичен свят е ясно, че политиката на Путин уби Немцов. А кой е Борис Немцов? Най-краткото определение е: той евсичко това, което не е Путин, неговата алтернатива в руската политика. Това е човекът, за когото всички очакваха, че ще наследи Борис Елцин. Той беше в неговия екип и беше реформатор и с управлението на Нижний Новгород /бързам между другото да отворя една скоба, Нижний Новгород. е първият руски град, дал признаци за самоуправление и проревропейска  ориентация и затова е смачкан до крак от Иван Грозни като демонстрация за  всички, които искат да бъдат повече  европейци, отколкото руснаци. Интересно е да се види, че някак си в Нижний Новгород по същия начин се роди политик като Борис Немцов. По времето на Иван Грозни започва имперската история на Московското царство, което обединява около себе си по азиатски маниер, взимайки от манталитета им. Тогава побеждава азиатщината и това е голямата болка на европейските руснаци.

Путин е човекът, който създаде онази обстановка в Москва, която позволи  образът на Немцов да стои на огромни билбордове с текст „Враг на народа”. Това ако не е преследване...и повод да бъде гонен, вкарван в затвора. ..... Путин най-малкото е морален убиец, което е по-важно. Защото е  съсредоточил цялата власт на тази огромна държава в ръцете си и всяка година по тази причина печели първите места в  световните класации в демократичните медии  за най-влиятелен политик в света, но това не е комплимент в неговия случай. Неговото влияние се измерва с това, че той е едноличен собственик на една шеста от територията на света  - е, как да не е влиятелен, при положение, че става каквото той каже.  Някой вярва ли, че едно такова убийство ярко политическо като убийството на Немцов, може да се случи извън полезрението на човек, който по този начин контролира положението в държавата?! Политиката на Путин уби Немцов. Повече чуйте тук:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49