Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните власти чакат разрешение от екоминистерството, за да започнат изграждането на отводнителни съоръжения на река Батовска

Снимка: Венелина Попова

Местните власти чакат разрешение от екоминистерството, за да започнат изграждането на отводнителни съоръжения на река Батовска, която наводни 6 хотела в курорта Албена през миналата година. Обезопасяването на реката ще струва половин милион лева. 

След няколкомесечни преписки вече е ясен статутът на защитената зона "Балтата" и река Батовска, каза областният управител Маргарита Новоселска:

Получихме най-после становище, че река Батовска не се включва към защитената територия. Но все пак тя касае тази защитена територия, тъй като трябва да я оводнява, трябва да има специални участъци и съоръжения, които да осигуряват това оводняване.

Според областния управител най-възможният начин да се намерят пари е кандидатстване с проект:

Става дума за 320 хиляди за прочистване на коритото на реката, но същевременно и още 200 хиляди, за да може да се изпълни целият проект и за отводняване на реката и там съоръженията, които трябва да се осигурят. 

Документите са внесени в министерството на околната среда и водите. Дали обезопасяването на река Батовска ще се случи преди туристическия сезон, никой не знае.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!