Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рудник в мини "Марица изток" е наводнен от преливащ язовир

Снимка: Венелина Попова

В мини "Марица -изток“ е спрян добивът на въглища в рудник 1, който е наводнен от преливащия язовир "Ковачево". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която провери ситуацията в рудника, заяви, че е задействан аварийният план на дружеството за наводнения. 

Въпреки тежката ситуация в мини "Марица-изток", опасност за енергийната система на страната няма. 

Водите от язовир "Ковачево“ са наводнили и подстанция „Изток“, която осигурява електрозахранването на ж.п. транспорта от мините към топлоцентралите. На този етап е спряно подаването на въглища към ТЕЦ „Марица-изток 2“, Затова министър Петкова е поискала от своя колега Ивайло Московски да разреши доставката на въглища за централата да става през ж.п. гара Любеново: 

С министър Московски разговарях, той съответно даде нареждания на БДЖ и такова разрешение ще бъде издадено до часове.

В ТЕЦ „Марица изток 2“ имат въглища за около десетина дни, аварийната ситуация там ще остане до отводняването на рудника.

На въпрос на „Хоризонт“ как ще коментира ситуацията в бедстващите области, където стотици селища са вече дни наред без ток, министър Петкова отговори:

Ситуацията е наистина критична. По данни на ЧЕЗ населените места без електрическо захранване са 140, на територията на EVN са над 500. Хората трябва да бъдат спокойни, че държавата следи много отблизо ситуацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!