Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия одобри д-р Глинка Комитов за шеф на НЗОК

| обновено на 10.03.15 в 19:58
Снимка: БГНЕС

Комисията по здравеопазване одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравноосигурителна каса. Предстои тя да бъде обсъдена и гласувана в пленарна зала. 

Комитов увери, че ако бъде избран за поста, ще изисква ефективно управление и ефективно изразходване на средствата, както и засилване на контрола на качеството. Той гарантира, че НЗОК няма да извърши нищо без предварителна договорка със съсловните организации и ще има прозрачност в работата на институцията.
Д-р Комитов посочи по време на изслушването, че ще предложи и диференцирано заплащане на клиничните пътеки:

Без значение е собствеността – дали е частна, дали е държавна или общинска, но от значение е каква е въоръжеността, ако мога така да се изразя, на лечебните заведения с, на първо място, специалисти, след това на апаратура и след това, разбира се, как изглежда сградата. Това няма да е без значение за мен.
Според него трябва да има "железен" контрол и на качеството, и на обслужването на пациентите. Затова предлага и разширяване на правата на контролните органи в Здравната каса, които освен планирани, ще налагат и внезапни проверки.
Репортажа на Лили Царева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!