Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската централа АЕS не може да излезе на свободния пазар

Снимка: БГНЕС


Американската централа AES не може да излезе на свободния енергиен пазар, защото сегашната цена на електроенергията не може да покрие инвестицията им от 1,3 милиарда долара. Това заяви в Стара Загора Оливие Маркет - изпълнителен директор на AES преди началото на регионалната кръгла маса "САЩ-България: икономическо партньорство за повече бизнес възможности". В срещата  участва и американският посланик у нас Марси Рийс.

Според Оливие Маркет, компанията не е основен проблем на енергетиката у нас, защото произвеждат не повече от 8% електроенергия, която НЕК изкупува: 
Това не е проект, който има 17% печалба. Печалбата е много по-ниска от това. В момента не бихме казали, че това е един богат проект

По думите на Маркет тези 17% печалба са били първоначално заложени в договора още преди идването на AES в България. Сега тази печалба е много по-малка, защото веднъж има споразумение, което намалява цената за разполагаемост, второ закъснение с пускането на централата в действие, трето забавяне на плащанията от страна на НЕК. От думите на Маркет не стана ясно изобщо на какви отстъпки са склонни. 
Посланик Марси Рийс бе категорична, че не е посредник в преговорите на двете американски централи с българското правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!