Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Андонов: Неконтролираното изпускане на води от микроязовирите е довело до залповото наводнение в "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток“ инженер Андон Андонов дава сигнал до ДАНС и Окръжната прокуратура в Стара Загора, в който настоява да бъдат разследвани собствениците на множеството микроязовири в региона на Източномаришкия басейн, съобщи специално за "Хоризонт" самият Андонов. Той заяви, че неконтролираното изпускане на води от тях е довело до залповото наводнение във въгледобивното дружество.

Андон Андонов иска разследването да установи имат ли микроязовирите изпускатели, съгласуват ли и с кого изпускането им, или го правят безконтролно. След възстановяването на две от жп линиите в наводнения рудник "Трояново 1" подаването на въглища към ТЕЦ "Марица-изток 2" се нормализира, след ремонта на останалите две линии от утре ще се транспортират по 40 влака към централата. На този етап все още щетите от наводнението за дружеството не са изчислени.

Андонов е категоричен, че иска задълженията към мините от двете американски централи на обща стойност 170 милиона лева да им бъдат изплатени, а не да бъдат приспаднати от дълга на НЕК към "ЕЙ И ЕС" и "Контур Глобал", който е 700 милиона лева.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев отмени бедственото положение, след като наводнената електростанция беше пусната в действие. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!