Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вана Олсен: Децата със синдром на Даун могат да се реализират успешно в обществото

down.jpg

Децата със синдром на Даун могат да се развиват пълноценно е основното послание на българо-американската конференция за работа с деца със синдрома, която в се провежда в София. Форумът е организиран от Сдружението на родители на деца с този синдрома по повод Световния ден на хората с Даун.

Българските специалисти имат голямо желание да се учат, а ние сме тук да предадем опита си, каза за "Хоризонт" Вана Олсен , управител на център за работа с деца със специални потребности в американския град Минеаполис:

Работим с деца от раждането до 21-та година както в клиниката ни, където ги приемаме за прегледи и занимания, така и в училищата и домовете им. Предлaгаме комплексна грижа от екип специалисти - физикална терапия, ерготерапия, речева терапия. От скоро имаме и специалист по психично здраве. Мисля, че най-важното послание от настоящия форум е, че децата със синдром на Даун могат да се учат, могат да се реализират успешно в обществото. Те имат своето място. Те са ценност, която ние трябва да уважаваме и трябва да се отнасяме с тях така, както се отнасяме към всички останали хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!