Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбелязва своя празник

Снимка: Венета Николова

Велико Търново празнува днес. В Старата столица честват победата на Цар Иван Асен от 1230-та година, в резултат на която България разширява границите си до три морета
Традиционно празникът започна с литургия в църквата "Свети Черидесет мъченици", вдигната от цар Иван Асен Втори в прослава на победата при Клокотница. От 10.30 часа е шествието с портретите на благодетелите на Велико Търново, а след него тържественото заседание на Общинския съвет.

От днес започват проявите, посветени на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възстановяването на българската държава с представянето на новия спектакъл "Величието на Асеневци", съобщи ръководителят на Общинската дирекция "Култура" Нелина Църова
В района на художествена галерия "Борис Денев" се създава чисто нов спектакъл в 3D - мапинг шоуто "Величието на Асеневци" с фойерверки. Пред погледите на гражданите ще оживее средновековният град. Сградите ще се издигнат върху релефа, който днес виждаме. Ще бъде представена коронация на български цар, ще бъдат представени битки, водни и огнени стихии"

В празнични ден Регионалният исторически музей ще представи нови туристически атракции в средновековната крепост "Царевец" и ще предложи на жителите и гостите на града безплатни пешеходни турове, наречени "Величието на Търновград".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!